oil cleansing method

Wij (nou ja ik begon er in eerste instantie mee maar mijn mannen volgden al snel) reinigen al sinds maart 2013 onze huid via de oil cleansing medhod die ik ontdekte via pinterest*.

De theorie achter deze reinigingsmethode is dat je huid juist olie nodig heeft ipv het verwijderen van de olielaag op je huid dmv allerlei “aggresieve” huidreinigers die dagelijks worden gebruikt. Een beetje eng, want olie op een misschien al vette huid smeren dat is toch raar !

Maar geloof me olie is zo goed voor je huid en dus ook voor je gezicht !

Hoe werkt het dan eigenlijk ? nou iedere huid heeft van nature al olie hoe droog het misschien kan aanvoelen. Het enige wat je met deze reiniging doet is het “vuile” olie van je gezicht met nieuwe schone olie. En dat is goed want als je de olie van je huid verwijdert gaat je huid overuren draaien en gaat het meer olie aanmaken en dan krijg je allerlei verstoppingen die je wilde vermijden.

Toen ik met deze reiniging begon had ik nog geen essentiele olien, het deed dus wel deels wat ik ervan verwacht had. Maar sinds ik de Young Living Essentiele olien aan heb toegevoegd merken we een veel groter verschil.

Welke olien kun je het beste gebruiken om je huid te reinigen ?

 1. Nou als eerst heb je wonderolie nodig (je weet wel die ouderwetse dikke olie van vroeger) dit geeft je de meest reinigende, oplossende antibacteriele eigenschappen voor je portemonnee. Echt het is heel goedkoop !
 2. Als tweede heb je een dragende olie nodig, daar zijn er zoveel van maar hier kun je lezen wat sommige soorten van nature voor eigenschappen hebben;
  Young Living V6 olie (niet comedogene olie, goed voor alle huidtypes)
  Jojoba olie (alle huidtypen, voedend maar toch maar vooral acne gevoelige huid)
  Zoete Amandelolie (alle huidtypen, vooral vette huid)
  Druivenpit olie (alle huidtypen, vooral vette huid)
  Avocado olie (droog en oudere huid)
  Zonnebloem olie (voor alle huidtypen)
  Olijfolie (voor alle huidtypen)
  Abrikozenpit olie (droge, oudere en normale huid)
  Argan olie (voor alle huidtypen, vooral oudere huid, wel duur)
  Tamanu (voor alle huidtypen, wel duur)NB. Je kan beter van cocos olie afblijven bij het reinigen van je gezicht want het staat bekend als comedogeen en dit zou je porien wel eens kunnen verstoppen en resulteren in mee eters.
 3.  Young living Essential Oils.
  Er zijn verschillende essentiele olien die heel goed zijn voor je huid, dit zijn olien die ik tot nu toe combineer soms wissel ik ze af afhankelijk van seizoen en behoefte, ik maak dan ook geen grote hoeveelheden zodat dit ook mogelijk is;

Lavendel :
heeft een herstellende en helende eigenschappen voor littekens en onrustige rode huid

Frankincense :
bevordert de regeneratie van gezonde hudcellen, ook heel goed om rimpels te verminderen en huidveroudering trug te dringen.

Elemi (ook de Frankincense voor armelui genoemd, komt van dezelfde plantengroep):
wordt traditioneel gebruikt tegen rimples en verslappng van de huid en bevordert net als Frankincense de regeneratie van huidcellen.

Purification: Heeft reinigende antibacteriële eigenschappen, dus perfect voor acne, ook goed om aan te stippen.

Patchouli: helende kwaliteiten, goed voor rimpels, antibacterieel, onrustige huid

Geranium: geeft je gezicht een gezonde gloed, antibacteriele eigenschappen, werkt helend voor littekens en droge plekjes

Bergamot: verkleint fijne lijntjes en rimpels, anti bacterieel, goed voor onrustige huid werkt calmerend (ook goed voor roos)

Myrrh: goed voor rimpels en helend voor droge plekjes

Voor de vette huid

De volgende olien hebben eigenschappen die helpen om de huid te reguleren en olie productie te normaliseren:

 • Orange
 • Lemon
 • Lime
 • Bergamot
 • Geranium
 • Cypress

Voor acne huid

Deze olien kun je ook direct op de huid aanbrengen als je enkele onzuiverheden hebt :

 • Melaleuca Alternifolia (tea tree)
 • Geranium
 • Vetiver
 • Lavender
 • Patchouli

Voor droge huid

Deze olien kun je ook na de reiniging aanbrengen voor diepere werking icm een drupje V6 als een serum.

 • Cedarwood
 • Geranium
 • Myrrh
 • Sandalwood
 • Palmarosa
 • Roman or German Chamomile

Ouder wordende huid

Onderstaande olien zijn heel geschikt voor de ouder wordende huid, je zou na de reiniging deze ook met een drupje V6 olie op je gezicht kunnen aanbrengen als verzorging:

 • Tangerine
 • Ylang-ylang
 • Patchouli
 • Cypress
 • Sandalwood
 • Lavender
 • Frankincense
 • Rose
 • Palmarosa

Voor een gecombineerde huid

Dit zijn en aantal essentiele olie die goed zijn voor de huid die droge en vette delen hebben :

 • Patchouli
 • Lavender
 • Bergamot
 • Orange

En hoe doe je dat dan als je alle drie de benodigdheden dan in huis hebt ? Mixen in de goede verhoudingen, uiteraard is ieder mens anders maar hier zijn wat richtlijnen waar ik me aan houd.

 Vette huid
2/3 wonderolie op 1/3 dragende olie (2 EL/TL* wonderolie, 1 EL/TL dragende olie)

Normale huid
gelijke verhouding van wonderolie en dragende olie (1 EL/TL wonderolie, 1 EL/TL dragende olie)

Droge huid
1/3 wonderolie en 2/3 dragende olie (1 EL/TL wonderolie, 2 EL/TL dragende olie)

**1 EL = 15 ml.

Aan een van deze 3 verhoudingen (vette huid voor mijn man en droge huid voor mijzelf en mijn puberzoon* krijgt de droge huid verhouding maar met jojoba olie omdat hij niet goed reageerde op de andere 2 verhoudingen met amandelolie. Zoals ik al zei iedereen is anders en het is even uitproberen) voeg ik essentiele olien waar onze huid behoefte aan heeft.

Voor elke EL voeg ik 6 druppels essentiele olien toe aan deze mix;
Voor mijn oudste zoon die acne heeft  doe ik er dus de volgende verhouding in, per eetlepel olie dragende olie, 2 druppels elemi , 3 druppels purificatie en 1 druppels lavendel dus even rekenen hoeveel EL je in e mix hebt gedaan en hoeveel druppels je totaal van elk moet toevoegen. Indien nodig stippen we onzuiverheden extra aan met purificatie (puur) of als zijn huid vurig is of erg onrustig brengt hij lavendel aan.
Voor mijzelf houd ik de volgende soort combinatie aan 3 druppels elemi, 1 druppel purificatie, en 2 druppels lavendel.

Als je mix klaar is kun je als volgt in 3 makkelijke stappen gebruiken;

 1. Voorbereiding

Of je nou je je olien ter plekke mixt of al vooruit maakt (dit doe ik wel) je moet iig je flesjes klaarzetten. Zet de hete kraan aan, een bakje heet water klaar of ga bij de magnetron staan. En leg een schoon doekje klaar (belangrijk om elke keer een schoon doekje te gebruiken ivm verzadigd van de olie van de vorige keer en de bacterien die je niet weer op je gezicht wilt hebben) met dit kan een katoenen doekje zijn (wij gebruiken de oude katoenen spuugdoekjes van mijn jongens waar ik er echt een hele berg van heb omdat ze daarmee knuffelde bij het slapen ipv echte knuffels), een stukgeknipte handdoek of een microvezel doekje als het maar schoon is en over je hele gezicht past.

 1. Reinigen

Begin met een “vies” gezicht (Je hoeft je gezicht dus niet op voorhand te reinigen als je make-up draagt dat is waarom ik zo dol ben op deze reinigingsmethode) en een beetje olie ter groote van een 1  euro munt (even uittesten welke hoeveelheid je lekker vindt want niet elke olie is even dik/dun en smeert dus anders). Masseer de olie goed in over je gehele gezicht, maar wel altijd met beleid het is je gezicht tenslotte altijd in een opwaartse beweging. Masseer het voor ongeveer 2 minuten, en laat de olie even intrekken voor ongeveer 30 seconden terwijl je je doekje natmaakt.

 1. Spoelen

Inmiddels zal je stromend water heet genoeg zijn, zorg dat het niet te heet is (je moet het doekje op je gezicht kunnen leggen en het moet warm genoeg zijn om de olie te verdunnen.

Dompel je doekje onder de warme water, in het bakje met warm water maar je kunt het ook met koud water natmaken en even oppiepen in de magnetron.

Leg het doekje op je gezicht en laat het daar 10/15 seconden op liggen. Daarna kun je je gezict voorzichtig schoon wrijven. Indien nodig kun je je doekje nogmaals afspoelen en verder gaan met schoonwrijven maar in mijn ervaring redt ik het altijd met 1 x.

Als je deze stappenplan hebt doorlopen heb je je gezicht gewassen, tanden poetsen, flossen etc. en je bent klaar voor je bed !

Het klinkt heel gemakkelijk en dat is het ook maar ik zeg je er wel bij, het was best zoeken naar de juiste verhouding voor iedereen. Net als bij Essentiele oliën is het soms even zoeken naar de beste combinatie voor jou, we zijn tenslotte allemaal uniek, maar er is er een voor iedereen. Wees niet bang om te experimenteren als blijkt dat de verhouding niet lekker “aanvoelt”.

De voordelen die je zult zien is dat je gezicht een gezonde glow krijgt en het helpt voor veel mensen de huid rustiger te krijgen en acne te verminderen of zelfs te doen verdwijnen. Het is goedkoper dan alle dure verzorgingsproducten (uiteraard is dit wel afhankelijk van welke dragende olie die je kiest), het is een natuurlijker alternatief voor je huid, voor de dames heel fijn dat je gezicht gelijk van make-up is gereinigd zonder de oliefilm van je huid te verwijderen en voor sommige mensen is er niet eens meer een nachtcrème/moisturizer nodig.

De nadelen die je kunt ervaren zijn dat je huid aan deze manier van reinigen moet wennen, dat kan zo’n 2 weken duren. Het duurt iets langer dan even snel reinigen met een facewash en je hebt een grotere lading wasgoed door het dagelijks gebruik van doekjes.

Bronnen:
**Http://www.crunchybetty.com/nitty-gritty-on-the-oil-cleansing-method
**Http://www.indeolie.nl

EDIT* Op dit moment gebruikt mijn zoon de OCM niet omdat zijn huid en hij er toch heel ongelukkig van werden. Hij gebruikt op het moment de facewash van young living, 2 x per dag en daarna een druppel lavendel en franckinsence aanbrengen. Dat in combinatie met meer water drinken, fruit en E621 vermijden. Zoals ik al zei iedereen is anders en probeer of het werkt voor jou uit want mijn man en ik vind het nog steeds een heerlijke manier om te reinigen terwijl we voorheen echt high end merken gebruikten.

Geef een reactie